Mijn Uitrusting: De duiker

Mijn Uitrusting: De duiker

Jack Oosthoek (Magazine Landmacht nr. 05 jaargang 69)
06 juni 2019

Iedereen heeft zijn eigen uitrusting. Enig idee wat collega’s met zich meezeulen? Welke ‘gereedschappen’ voor hen onmisbaar zijn? Maandelijks vertelt een landmachter over de essentiële benodigdheden waarmee hij zijn opdrachten uitvoert. Dit keer staat een duiker van 105 Geniecompagnie in de schijnwerper. 

Korporaal Ervin

105 Geniecompagnie Waterbouw 

Fort Crèvecoeur, Den Bosch

De ‘waterman’ in hart en nieren Ervin zit nog maar kort in het vak. Maar één ding staat voor hem nu al als een paal boven water. Aan duiken kleeft gevaar. “Mensen zijn niet gemaakt om onder water te zijn, anders hadden ze wel kieuwen gehad.” Volgens Ervin voelt een uit het goede hout gesneden duiker zich onder alle omstandigheden comfortabel in water. Hij past zich moeiteloos aan duisternis en modder aan, is stressbestendig en heeft technisch inzicht. Een duiker onderkent gevaar tijdig en voorkomt dat. Hij wordt nooit overmoedig en heeft vertrouwen in zijn collega’s. “Je kunt je eigenlijk geen fout permitteren”, aldus Ervin. 

‘Mensen zijn niet gemaakt om onder water te zijn’

Einde van het begin

Ervin werkt sinds november bij 105 Geniecompagnie Waterbouw. Hij duikt met de SCUBA, wat staat voor Self Contained Underwater Breathing Apparatus. Daarmee neem je je lucht zelf mee onderwater. Ook gebruikt Ervin de Surface Supplied Equipment (SSE). Daarbij wordt zijn luchtvoorraad aan de oppervlakte geregeld. Verder werkt Ervin met verschillende gereedschappen. Het lesprogramma is gevarieerd. Eind augustus krijgt Ervin het diploma Genieduiker. “Dat is het einde van het begin”, grapt hij. Aansluitend krijgt Ervin een training in het omgaan met duikgereedschap als de hydraulische slijptol om stalen containers of gezonken schepen mee te openen. Of om hindernissen onderwater te elimineren die de scheepvaart hinderen. En met de snijbrander waarmee de duiker dikke metalen te lijf gaat. Eind dit jaar zit de training van Ervin erop.   

Veelzijdig werk

Voordat Ervin bij Defensie komt, volgt hij in zijn woonplaats Enschede een sportopleiding van het vmbo-project Scholingsboulevard. Totdat hij van de opleiding Veiligheid & Vakmanschap van Defensie hoort. Duiker bij ‘het leger’? Kan dat!? Ervin verwacht er veel te leren en verder te komen. In zijn startfunctie bij de marine ontdekt hij echter dat de landmacht meer zijn ‘tak van sport’ is. “Continu op een schip zitten is niets voor mij. Een landmachtduiker komt op allerlei plekken in het land. Hij werkt in zowel stedelijk gebied als in bos en doet veelzijdig werk. Dat leek me allemaal wel wat”, motiveert hij zijn keuze. En zo komt Ervin bij de genie terecht. “Die doet méér dan bouwen en afbreken.”

‘De genie doet méér dan bouwen en afbreken’

Zoveel mogelijkheden

Bij de Pantsergenie leert Ervin de basisbeginselen van het vak. Tijdens een informatiedag bij 105 Geniecompagnie Waterbouw kijkt hij zijn ogen uit. Dáár wil hij heen. Maar dan moet hij eerst door de psychologische en medische keuring. Ervin haalt het. Een droom komt uit. Als het aan Ervin ligt, blijft hij nog lang bij Defensie. Een functie als 1e duiker lijkt hem wel wat. “Er zijn bij Defensie zoveel mogelijkheden voor een duiker.”

Bron: Magazine Landmacht nr. 05 jaargang 69)

https://magazines.defensie.nl/landmacht/2019/05/07_mijn_uitrusting_05-2019